Inspanning

Lichamelijke inspanning is voeding voor de hersenen
Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bewegen een gunstige invloed heeft op de conditie van de hersenen.Bewegen zorgt er namelijk voor dat nieuwe hersencellen worden aangemaakt (neurogenese). Bewegen stimuleert bovendien de groei van het aantal verbindingen tussen hersencellen en het bevordert de mogelijkheid dat hersendelen functies van andere delen van de hersenen overnemen (plasticiteit). Lichamelijke inspanning is dus belangrijk en daarom moet men bij de Cognitieve Fitness training ook fysiek aan de slag. De effecten van lichamelijke inspanning op cognitie zijn het grootst bij een training die kracht- en cardiovasculaire training combineert. De ‘inspanning’ bestaat dus vooral uit een combinatie van spierversterkende oefeningen die tot doel hebben de hartslag en ademhalingsfrequentie te verhogen.

Gezond en plezierig bewegen staat centraal
Gedurende de Cognitieve Fitnesstraining wordt er veel(zijdig) en intensief bewogen. Het gaat hierbij veelal om intensieve, kortdurende bewegingsactiviteiten gericht op bevordering van conditie en versterking van de spieren. Bij de krachttraining gaat het om het inzetten en vergroten van het gebruik van progressieve weerstand (oefeningen mbv een fitness elastiek of eigen lichaamsgewicht). Bij de cardio-vasculaire trainingsonderdelen wordt de deelnemer uitgedaagd om de eigen grens op te zoeken. Hierbij wordt de belastbaarheid van de deelnemers stapsgewijs opgebouwd en worden het tempo en de intensiteit van de oefeningen daarop aangepast.

Langdurige stress is één van de grootste vijanden van de hersenen. Stress kan uiteindelijk leiden tot afbraak van hersencellen. Ondanks dat dit bekend is, leven de meeste mensen dagelijks onder grote druk. De technologische ontwikkeling van de afgelopen 15 jaar is hier medeverantwoordelijk voor. Wie was er 15 jaar geleden altijd en overal bereikbaar via een mobiele telefoon of hoeveel email ontving je 15 jaar geleden op een dag? Hoeveel dingen doen we tegenwoordig tegelijkertijd? Kunnen we tegelijkertijd (handsfree) bellen en autorijden? Ontvangen we tijdens onze normale werkzaamheden emails, waar we ook meteen op (willen) reageren, waarna we net zo makkelijk weer terug schakelen naar datgene waar we mee bezig waren?
Het lijkt allemaal normaal en vanzelfsprekend, maar het zijn onbewust stressveroorzakers waar we dagelijks mee te kampen hebben. Dan hebben we het nog niet eens over de echte problemen die we mee maken.

Bij Cognitieve Fitness gaan beweging en plezier hand in hand. Naast fysieke inspanning is het sociale aspect ook zeer belangrijk. Tevens kan er een grotere mate van ontspanning bereikt worden.